Değişime Nereden ve Nasıl Başlamalı?

Yasemin Karakaya
1 min readMar 15, 2022

--

İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden birisi değişebilme yeteneğidir. Kişi hem kısa hem de uzun dönemli kararlar alarak duygusal dünyasında önemli etkiler yaratabilir. Yıllardır gerçeklikten uzak biçimde davranan birisinin, onca zaman sonra sistemli ve düzeltici çaba ve çalışmalar sonunda farklı davranır hale gelmesi mümkündür.

Fakat bizler bazı inanç kalıpları nedeniyle değişimin önünü tıkayabiliriz. Bunlar;

1) Kişinin bilgisi varsa ve anlayabiliyorsa -yani, neden olduğu gibi olduğunu, neden bazı şeyler yapıp yapmadığını veya neden bazı duyguları yaşayıp yaşamadığını biliyorsa- değişebilir.

2) Eğer davranışının gerisinde yatan nedenleri bilmiyorsa değişmez.

3) Değişim çok uzun bir zaman alır; çünkü sorunların geçmişi uzundur.

4) Değişim ne kadar hızlıysa, o kadar yüzeyseldir.

5) Genelde değişmek imkânsızdır. Kişi neyse, öyle kalır.

6) Yaş ilerledikçe, değişme olasılığı da düşer.

“Sık sık karşılaşılan bu inançların hiçbiri gerçekçi değildir ve çoğu bireyin, sahip olduğu değişebilme kapasitesinden şüphe etmesinden başka bir şey sağlamazlar.” der A. Kadir Özer “Ben Değeri Tiryakiliği” kitabında.

Karmaşık ve uzunca zamandır süren sorunları çözümleyebilen birçok kişinin temel özellikleri, değişme kararı alma, farklı davranabilme, farklı düşünebilme, bir öğrenci gibi günlük yaşamda ödevler yapma cesareti göstermeleridir.

Değişen ve değişmeyen insanları ayırt eden unsur, sorunlardaki farklılıktan değil, değişime ilişkin inançlardan kaynaklanır. Kişi değişmiyorsa , değişimin ya zor olduğuna ya da mümkün olmadığına inandığı için değişmeyecektir.

Kişi eğer “duygusal tepkilerin temelinde olaylar değil, olaylara ilişkin yorumlar yatar” görüşünü benimserse bireysel değişimin yolu önemli ölçüde açılabilir.

Eğer inançlarınız üzerine çalışmak ve hayatınızda değişim yaratmak isterseniz https://yaseminkarakaya.com/randevu adresinden randevu alabilirsiniz.

--

--